I HAVE MIND POWER AND ALWAYS THINK POSITIVE

Dec 22, 2010

Doa Senjata Mukmin


Pernahkah anda mendengar tentang The Secret, Law Of Attraction, Positive Thinking, Subconcious Mind, Mind Power dan banyak lagi yang seangkatan dan semaksud dengannnya.

Kalau kita pernah belajar ataupun mmg kita tahu tentang tu semua baguslah, cumanya janganlah diikut sangat cara barat yang agak melampau2 dia punya batasan dan maksud sampaikan boleh merosakkan akidah kita kalo ikut cara diorang ni 100%.



Sebenarnya apa saja yang diorg cakap and diorang temui tu dah lama ada dalam Al-Quran mukjizat Nabi SAW yang paling tinggi, cumanya kita yang x nak selidik dan kaji bebetul kitab yang diturunkan untuk umat akhir zaman nih.

Sabda Nabi Muhammad SAW yang bermaksud "Doa adalah senjata Mukmin". Kalau kita amati bebetul memang dalam maksudnya. Kalau kita dapat fahami betul2 kata-kata Rasulullah SAW tu memang kita boleh berjaya dan capai apa saja yang kita nakkan, tapi lihatlah diri kita yang dikatakan sering berdoa nih...



Kekuatan kita terletaknya pada doa kita. Cuba lihat dan perhatikan sejauh dan sebanyak mana kita berdoa dalam sehari.

Banyak benda yang kita boleh capai dan dapat hasil dari berdoa nih, sebab tu kita sebagai orang islam memang digalakkan sangat agar berdoa, tapi kita malas berdoa atau kita terlupa nak berdoa???

Apa sahaja yang kita lakukan dan apa yang kita mulakan perlu disertai dengan doa, tak kisah dalam apa keadaan kita sekalipun, tapi sebagai hamba Allah SWT kat atas dunia ni mmg kita perlu berdoa dan sentiasa mengingati-NYA.



Ramai antara kita yang berdoa pada hari ini tapi doanya tidak makbul kerana kita berdoa secara yang tak betul.

Jika kita berdoa haruslah berdoa dengan bersungguh2 dan penuh dengan keyakinan kepada Allah yang Maha Pemurah dan Maha Pemberi.

Contoh kalau kita ingin doakan untuk ibu bapa kita, maka sambil kita berdoa tu cubalah kita bayangkan wajah ibu dan bapa kita, kenanglah betapa susah dan payahnya mereka untuk membesarkan kita, maka doa kita akan jadi lebih ikhlas dan moga akan dimakbulkan Allah.



Setelah kita berdoa jangan biarkan fikiran2 negatif menguasai kita, contohnya kita mendoakan agar kita sihat, jangan pulak dalam fikiran kita cakap " ish boleh ke aku sihat? Aku ni jenis yang selalu demam", oh jangan sesekali berfikiran negatif macam tu k.
Apa yang perlu kita lakukan hanya berfikiran positif sahaja walau apa pun yang kita doakan, kerana yang akan memberi adalah Allah.
Jadi kalau kita berfikiran negatif maka sia2lah kita berdoa.

Untuk mendapat lebih lagi maklumat dan petunjuk tentang berdoa ni kita boleh belajar kat memana Ustaz or rujuk laman2 web yang berkaitan dengan doa, sbb aku pun bukan la pandai sangat dalam bidang2 yang macam ni...so pepandailah korang carik sendiri lak ek...
Bukan dah x de pape nak tulis...tapi kalo suap je sumer t korang malas nak mencari...hehehe

Dec 17, 2010

A Gift From The Secret Book

THE SECRET
“The secret is the answer to all that has been, all that is and all that will ever be”

LAW OF ATTRACTION

  • “Whatever it is you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of becoming.”
  • “What you think, and what you fell, and what manifests, is always a match”
  • “You create your own universe as you go along”

HOW TO USE THE SECRET

The creative process:-
  1. Ask
  2. Answers
  3. Receive

“Take the first step in faith, you don’t have to see whole staircase, just take the first step”

THE POWER OF PROCESS

  1. Grateful – bersyukur dengan apa yang kita ada
  2. Visualize – proses membayangkan dalam fikiran
  3. feeling – merasai apa yang kita impikan

  • “Most people offer the majority of their though in response to what they are observing “
  • “All that we are is the result of what we have thought”
  • “When you visualize, then you materialize”
  • “What this power is, I cannot say. All I know is that it exist”
  • “Imagination is everything. It is the preview of lifes coming attractions

THE SECRET MONEY

  • “Whatever the mind of man can conceive, it can achieve”
  • “When you have inspired thought you have to trust it and you have to act on it”

THE SECRET RELATIONSHIP
“You are the only one who creates your reality”

THE SECRET HEALTH
Penyakit tidak dapat hidup dalam tubuh orang yang berfikiran dan emosi yang positif dan sihat”

THE SECRET TO THE WORLD
“Apa yang anda tentang akan semakin bertahan’

THE SECRET TO YOU

  • “Everything in the universe is energy”
  • “All power is from the within and is the refore under our own control”
  • “Whether you think you can or you can’t, either way you are right”

THE SECRET TO LIFE

“Follow your bliss and the universe will open doors for you where there were only walls

Dec 14, 2010

Garam Bukit HPA

Suatu ketika dahulu garam bukit dikenali sebagai "Raja Garam atau Emas Putih" kerana ianya hanya dihidangkan kepada golongan diraja sahaja. Elemen garam yang amat kecil memudahkan badan kita untuk menyerap unsurnya. Ia tidak cerna dalam badan malah ianya tidak mengandungi kalori yang berbahaya. Dari sudut Geologi garam ini dikenali sebagai "HALITE" ( garam biasa ) yang berkomposisikan Sodium Klorida.

Garam Asli - Mengandungi 84 natural elemen yang diperlukan tubuh manusia antaranya :-
  • hydrogen, lithium, beryllium, boron
  • carbon, nitrogen, oxygen, fluoride, sodium
  • magnesium, aluminium,silicum
  • dan banyak lagi
KHASIAT GARAM BUKIT 
  1. mempunyai 84 jenis mineral yang tidak terdapat dalam garam biasa
  2. mengimbangkan tekanan darah
  3. meningkatkan kekuatan badan
  4. menambahkan oksigen dalam badan
  5. menguatkan struktur tulang
  6. krdiovaskular
  7. angin ahmar
  8. migrain
  9. kencing manis
  10. darah tinggi
  11. gout
  12. batu karang
  13. kecantikan dan kesihatan kulit
  14. kecantikan dan kesihatan dalaman
  15. meleraikan gumpalan sel-sel darah merah
  16. menganjalkan saluran darah
  17. melarutkan sebarang pengumpulan kalsium dalam darah
  18. membekalkan zat mineral berbentuk ionik yang seimbang
  19. melaraskan kelancaran sistem saraf
  20. membantu pembaharuan semula sel-sel
  21. membantu pergerakan otot-otot usus
  22. mensinergikan sistem metabolik dengan lebih sempurna
  23. menyelesaikan masalah kesihatan yang berpunca dari ketidakseimbangan mineral
  24. membantu menyerap vitamin dengan lebih sempurna
  25. membantu dalam penyembuhan penyakit kulit
  26. membantu menguatkan tenaga batin

Dec 10, 2010

Thoughts Become Things


We all work with one infinite power
Everything in the universe is made from energy...even us!!!
We are like magnets, and energy attracts...like energy
What ever is going on in your mind right now, is what you are attracting into your life
You become and attract...what you think about ( most )
The most powerful and potent form of energy in the universe is...thought!
Even thoughts has a frequency...thoughts send out magnetic energy that attract like for like energy
Here lies the challenge...thoughts become things!
Most people think about what they dont want...so by default they attract the more of the same!
So if your thoughts are attach with strong emotion ( good or bad )...that speeds up the creation process!
Remember you attracts your thoughts...so choose to thoughts carefully!
Have you ever notice...Those that speak most of illness have it, and those that speak most of prosperity have it!
Thoughts cause feelings...so whatever you are feeling right now is perfect reflection of what's in the process of becoming!
And you get what you are feeling so happy feeling will attract more happy circumstances!
You can begin to feel whatever you want right now...and the universe will respond it
And what ever you are focus on with your thoughts and feeling...is what you attract into your life!
VISUALISE! rehearse your future
Remember THOUGHT BECOME THINGS

Dec 9, 2010

Kerasukan / Histeria


Balik kampung aritu banyak sangat yang terjadi.
Antaranya kawan2 aku kena rasuk n kena sampuk dek hantu.
Ataupun bahasa canggih zaman la ni HISTERIA.
Selalunya kata orang tua2 kita kena masuk ngan jin ni time badan kita lemah sangat...pastu plak x de pedinding, kita plak pegi tempat2 yang x biasa kita pergi n x der orang pergi, so mmg mudah la benda alah ni nak masuk. tu yang bila dah masuk macam2 leh jadi kat kita..meracau la, jalan x berenti2 la...macam2 hal lagi yang benda alah ni buat kat kita kan.
Kita sebenarnya lebih kuat dari iblis dan syaitan, sebab kita khalifah Allah kat atas muka bumi ni.
Cuma kekadang kita terleka dan lalai.
Kita tak ikut perintah Allah dan selalu buat maksiat.
Sebenarnya iblis dan syaitan takut dengan kita.
Cuba kita lihat contohnya Sirah Nabi Sulaiman dulu macam mana.
Oh nak citer pasal Sirah nanti la ye...
Ok banyak ayat2 pedinding yang boleh kita amalkan untuk mengelakkan dari terjadi kerasukan dan histeria tuh.
Antaranya:-
  • Al-Muawwizat ( 3 Qul )
  • Ayat Qursi
  • Surah Yasin ayat 1 - 9
  • Bismillah Enam
Bacalah dan amalkan selalu tak kira ke mana pun kita pergi supaya kita sentiasa dilindungi Allah SWT

Dec 8, 2010

Kuko Nyo


Kuko Nyo ataupun bahasa saintifiknya kukur kelapa ( haha ) ni adalah peralatan tradisional orang dulu2.
Rasanya skunk ni da susah nak ada kat umah korang.
Tapi kat umah aku ada dua lagi kukor nyo nih.
Kalo tengok dari segi pembuatannya mmg nampak simple...just kayu n mata kukur saja.
Tapi sebenarnya itulah rahsia orang dulu kala
Banyak sangat manfaat yang boleh kita amik
Bukan senang nak buat benda alah nih...susah woo
Alat nih bukan saja dijadikan sebagai penkukur kelapa...tapi sambil kukur tuh leh la gak kita wat senaman huhu, kurang2 dapat la gak kuarkan peluh kan, tu la pasai makanan jadi sedap sangat tuh

Tapi yang paling bestnya adalah khasiat yang kita leh dapat berbanding guna kaedah moden, antaranya
  •  makanan yang dimasak jadi lebih sedap
  • santan nampak putih
  • boleh diadjust nak halus or kasar


Dec 7, 2010

Selamat Pengantin Baru To NIZAM & NANI


Selamat pengantin baru buat pasangan mempelai NIZAM & NANI.
Happy Married Two of u
Semoga bahagia dan kekal sehingga ke anak cucu.
Semoga bertambah2 rezeki yang banyak lagi halal,
beranak pinak dan mendapat anak2 yang soleh dan solehah.

Selamat Menyambut Maal Hijrah 1432

Semoga dengan kehadiran tahun baru ni dapat kita berubah ke arah yang lebih baik dari tahun-tahun lepas.
Semoga azam baru kita diusahakan dengan bersungguh-sungguh dan penuh dengan keyakinan.
Apa yang telah berlalu jadikan sebagai tauladan dan pengajaran untuk kita renungi bersama...
tak perlu dikenang lagi kepahitan yang dibawa oleh masa silam...
Apa yang pasti masa depan belum tentu lagi..jadi harus berusaha untuk mencapai dan meningkatkan kualiti diri dan hidup.
Salam Awal Muharam

Dec 2, 2010

Pameran Biofis


Pada 24-26 november lalu Opis kitaorang ada wat Pameran untun BIOFIS (Biometric Fingerprints Identification System) kat Bukit Jalil Sempena Hari Inovasi...

X sempat la plak nak amik gambar bebanyak...
asyik terang pasal kelebihan n keunikan cap jari je kat orang...
sampai lenguh2 la kaki tangan...
muahaha
( lenguh tu sbb pegi ronda kat lam tu je banyak)
booth msc
orang da kemas baru nak pegang haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...